Telpu vēdināšanas veidi
/ / Kā pareizi izvēdināt telpu?

Kā pareizi izvēdināt telpu?

Lai nodrošinātu veselīgu mikroklimatu un savu labsajūtu telpās, ir nepieciešama optimāla telpu vēdināšana. Īpaši būtiski tas ir apkures sezonā, kad gaiss telpās kļūst pārāk sauss, un mēs jūtam to, ka mūsu āda un acis kļūst sausākas.

Kāpēc nepieciešama pareiza telpu vēdināšana?

Nenodrošinot pietiekamu telpu ventilāciju, tajā regulāri tiek pārsniegts mitruma normas līmenis, līdz ar to, veidojas labvēlīga vide pelējumam. Lai gan visbiežāk pelējums sākotnēji vizuāli vēl nav redzams, pelējuma sēnes baktērijas jau vairojas telpā. Fiziski pelējumu mēs redzam tikai pēc kāda laika, taču realitātē ar šīm baktērijām dzīvojam telpā jau ilgstoši. To, kādu ietekmi uz cilvēka veselību atstāj mitrums un pelējums telpās, kurā uzturamies detalizēti aprakstījusi arī Veselības inspekcija šajā publikācijā.

Pelējums uz loga

Pelējums visbiežāk rodas telpas stūros, zem apmetuma, pie logiem, uz flīzēm, kā arī zem tapetēm vai linoleja. Tāpēc ir ļoti svarīgi zināt, kā cīnīties un nepieļaut pelējumu dzīvojamās telpās.

“Tautas metode” visos laikos ir bijusi atvērti logi. Tomēr šāds risinājums rada ievērojamu siltumenerģijas zudumu, tāpat arī veicina saaukstēšanās risku.

Ventilācijas sistēmas ieplānošana esošās un jaunās ēkās.

Mūsdienās jaunās ēkās, kā arī atjaunojot vecos projektus, viens no būtiskākajiem aspektiem ir piemērotas ventilācijas sistēmas ieplānošana. Svarīgi ir ierīkot gaisa nosūci sanitārajos mezglos un virtuvē, kur ir paaugstināts mitrums, vienlaicīgi nodrošinot ar gaisa pieplūdi arī pārejās telpās. Šāda sabalansēta gaisa apmaiņa nodrošina līdzsvaru starp novadīto un pievadīto gaisu. Starp minētajām telpām būtu nepieciešams ierīkot pietiekama izmēra spraugas vai ventilācijas restes, kas var tikt iemontētas durvīs vai sienā.

Nosūce virtuves zonā visbiežāk notiek ar virs plīts izvietoto virtuves nosūcēju, kur novadītais gaiss tiek pievadīts kopējā ventilācijas šahtā vai novadīts ārā pa gaisa novadīšanas difuzoru. Savukārt, sanitārajos mezglos visbiežāk ir uzstādīts gaisa nosūces ventilators, kur tālāk gaiss tiek novadīts tādā pašā veidā kā iepriekš minētais nosūces veids virtuvē.

Ņemot vērā, ka sānmezglos un virtuvē gaisa temperatūra ir augstāka un mitrums, visbiežāk, ir lielāks kā pārējās telpās, racionāli ir izmantot šo siltuma resursu, lai ar to uzsildītu no ārtelpām pievadīto auksto, svaigo gaisu. Tam nepieciešama gaisa rekuperācijas iekārta, kur siltummainī abos virzienos plūstošajam gaisam savstarpēji nesaskaroties notiek siltuma un atsevišķām iekārtām arī mitruma atguve. Ar šādu metodi gaisa pieplūde nodrošina telpas ar svaigu, uzsildītu un atbilstoša mitruma gaisu.

Optimāla mikroklimata rādītāji telpās ir sekojoši:

  •  Gaisa temperatūra : 18-24Co
  •  Relatīvais gaisa mitrums: 40-55%
  •  CO2 līmenis: līdz 800ppm
  •  Optimāls gaisa apmaiņas cikls: 25-40m3/h uz 1 iedzīvotāju

Uzstādot gaisa rekuperatora sistēmu telpās, ir iespējams nodrošināt pastāvīgu mikroklimatu pēc lietotāja izvēlētiem parametriem. To iespējams kontrolēt gan uz iekārtas vadības pults, gan attālināti no datora vai telefona.

Lai nodrošinātu savā mājā, dzīvoklī, darba vietā vai jebkurā citā telpā labvēlīgu klimatu, sazinies ar ECOVENT speciālistiem. Mēs ieteiksim Jums labāko un energoefektīvāko risinājumu, kā arī veiksim pilna servisa uzstādīšanu.

Sazināties ar mums var nosūtot ziņu kontaktu formā vai uzrakstot mums ziņu info@ecovent.lv