Pelējums uz loga
/ / Bīstams CO2 un mitruma līmenis telpās

Bīstams CO2 un mitruma līmenis telpās

Vienkāršākie parametri, kas nosaka gaisa kvalitāti telpā, ir temperatūra, CO2 jeb ogļskābās gāzes daudzums, kā arī relatīvais gaisa mitruma līmenis. Ja kāds no šiem rādītājiem neatbilst normai, tas rada risku mūsu veselībai un labsajūtai.

Pirmkārt, atrodoties šādās telpās, strauji samazinās mūsu komforta līmenis. Otrkārt, ne mazāk būtiski ir apzināties, ka šāda vide veicina iekštelpu pelējuma rašanos, jo šī vide ir ļoti labvēlīgi apstākļi baktēriju izplatībai.

Sabiedrībā populārākais ventilācijas risinājums telpām

Viens no populārākajiem viedokļiem sabiedrībā balstās uz to, ka lielu daļu no problēmām, kas rodas neventilētās telpās – mitrumu, pelējumu, bezgaisu- var atrisināt atverot logus un telpās ielaižot svaigu gaisu.

Jāatzīst, ka šis veids tomēr nenodrošina pietiekamu un regulāru gaisa apmaiņu un gaisa mitruma stabilitāti, turklāt pasīvā jeb ventilācija atverot logu ir arī pilnībā energoneefektīvs risinājums.

Telpu vēdināšana atverot logus patērē lielu daudzumu siltumenerģijas, līdz ar to, apkures izmaksas ir lielākas. Šādam ventilācijas veidam būtisks mīnuss ir arī piesārņojuma iekļūšana telpās – gan putekļi, gan trokšņi no ielas.

Lai nodrošinātu pietiekamu skābekli ķermenim, cilvēkam stundā ir nepieciešami 25-40 m3 svaiga gaisa.

Kas notiek, ja telpas netiek vēdinātas?

Ja telpa ir pilnībā noslēgta un tajā nav ierīkota ventilācijas sistēma, tad visai īsā laikā šajā telpā izveidojas paaugstināts CO2 līmenis. Visstraujāk CO2 līmenis pieaug telpās ar lielāku apdzīvotību (viesistabās, bērnu istabās, guļamistabā, ofisā).

Kā piemēru var aplūkot guļamistabu ar platību 20m2, kurā atrodas 2 pieauguši cilvēkiem, un, piemēram, tajā tiek pavadītas 8 stundas miegā. Ja ventilācija šajā telpā nav pieejama, CO2 līmenis no pilnība svaigas telpas ar CO2 līmeni 400 ppm līdz rītam var pārsniegt 2000 ppm, kas ir veselībai bīstams rādītāja lielums.

Jāņem vērā, ka uzturoties telpā, kur CO2 līmenis pārsniedz vien 1000 ppm, ķermenim jau izteikti trūkst skābeklis, uz ko tas reaģē ar dažādiem veselības traucējumu simptomiem, tai skaitā, tās ir galvassāpes, paaugstināts pulss, bezmiegs un izteikts nogurums.

Papildus tam, ka telpās CO2 līmenis tiktu nodrošināts normas robežās, labvēlīgiem apstākļiem ir nepieciešama arī vēlamā istabas temperatūra un atbilstošs gaisa relatīvais mitrums.

Ja mitrums telpās ir paaugstināts, sāk veidoties labvēlīgi apstākļi pelējuma sēnei. Palielināts mitruma daudzums telpās, kurās mēs ikdienā uzturamies veicina ādas un elpceļu iekaisumu veidošanos. Savukārt, ja mitrums ir samazināts, tad mēs to izjūtam ar sausu ķemeņa ādu, acu sausumu un elpceļu problēmām. Padziļinātu informāciju par sekām un preventīviem pasākumiem, lai novērstu mitruma rašanos sniedz arī Veselības Inspekcija.

Gaisa mitrums ārpus normas robežām īpaši bīstams ir bērniem, jo to organisms vēl ir attīstībā. Bērna uzturēšanās nelabvēlīgā mikroklimatā mājās vai bērnu dārzā visbiežāk rada novājinātu imunitāti, līdz ar to regulāru apaukstēšanos, iesnas, nogurumu.

Tāpat nepietiekama skābekļa gadījumā bērns visbiežāk izrāda sliktu garastāvokli, ko izraisa galvassāpes, miegainums, nespēja koncentrēties un citi faktori, ko veicina neventilētas telpas.

Kāds ir optimālais mikroklimats telpās?

Ikvienā mūsu telpā ir nepieciešams nodrošināt sekojošu klimatu:

  •  Gaisa temperatūra telpās: 18-24Co
  •  Relatīvais gaisa mitrums: 40-55%
  •  CO2 līmenis: līdz 800ppm
  •  Optimāls gaisa apmaiņas cikls: 25-40m3/h uz 1 iedzīvotāju

Kā efektīvāko risinājumu labvēlīga mikroklimata izveidošanai ECOVENT iesaka uzstādīt gaisa rekuperatora sistēmu. Ar to telpās ir iespējams nodrošināt pastāvīgi labvēlīgu vidi pēc lietotāja izvēlētiem parametriem. To iespējams kontrolēt gan uz iekārtas vadības pults, gan attālināti no datora vai telefona.

Iesakām sākt ar mērījumiem un kontroli…

Lai efektīvi cīnītos ar pēlējumu dzīvoklī vai māja pirmais solis ir kontrolēt apkārtējās vides radītājus. ECOVENT piedāvā iznomāt speciālu klimata staciju Jūsu telpu CO2 līmeņa, mitruma un temperatūras noteikšanai un monitorēšanai.

Novietojot nelielu iekārtu attiecīgajā telpā, jūs iegūsiet datus par klimata izmaiņām 24h griezumā. Iegūtajos rezultātos ir iespējams nolasīt un analizēt kādas bijušas CO2, mitruma un temperatūras svārstības dažādās diennakts stundās, attiecīgi pie lielākas un mazākas telpu apdzīvotības. Visus datus iespējams salīdzināt ar veselīga klimata normām, un rast labākos risinājumus jūsu telpām.

ECOVENT komanda labprāt konsultēs par jebkuriem jautājumiem, kas Jums ir radušies par ventilācijas vai telpu klimata uzlabošanu telpās. Mēs sniedzam pilna servisa pakalpojumus, lai nodrošinātu labāko un energoefektīvāko risinājumu tieši Jūsu telpām.

Sazinieties ar mums izmantojot e-pastu vai zvanot uz 26377749 vai 27547827, un mēs atbildēsim uz Jūsu jautājumiem!